In de volgende blog: “5 cruciale stappen die uw systeembeheerder, netwerkbeheerder of applicatiebeheerder vergeten binnen uw datanetwerk!”, wordt uitgelegd

EJPS & IT Service beheert en implementeert uw automatisering op een professionele en efficiënte manier. De partner voor uw automatisering en onderhoud op het gebied van ICT, Automatisering en VoIP.

De onderstaande punten geven weer wat vaak vergeten wordt binnen uw automatisering door uw systeembeheerder. Denk hierbij aan een solide back-up plan waardoor u minder kwetsbaar bent voor dataverlies. Op het oog kan alles naar behoren draaien, maar u als gebruiker herkent niet alle gevaren. Test uw automatiseringspartner en leg de volgende punten voor. Het kan nooit kwaad!

1: Zorg voor een S.M.A.R.T. lokaal en remote back-up plan.

Het klinkt logisch dat er een back-up gemaakt wordt, maar weet u ook waarvan? Hoe groot is de impact als de tape van gisterenavond niet werkt? Bestanden die veel openstaan zorgen vaak voor een back-up resultaat met fouten. Het uiterst zeldzame scenario dat de bliksem inslaat, brand uitbreekt of het onderwater te komen staan van netwerk onderdelen is makkelijk te ondervangen met een remote back-up oplossing. De vraag is vervolgens, of u alles wel mee moet nemen in de remote back-up aangezien deze vaak duurder is.

backup

Bespreek met uw ICT ’er hoe het vandaag geregeld is, leg alle scenario’s voor en controleer deze.

2: Wat gebeurt er indien de internetverbinding wegvalt?

Hedendaagse internetverbindingen zijn stabiel en grote storingen komen niet zo héél vaak meer voor. Omdat bij u de verbinding er niet vaak uitvalt denk u “Het valt wel mee als ik er een dag uit lig”. Bedenk dan dat een extra internetlijn vaak, maar € 30,- extra kost.

U denkt misschien het valt wel mee toch? Steeds meer diensten zoals boekhouding, CRM en e-mail zijn sterk afhankelijk van internet omdat deze allemaal de CLOUD ingaan.

Zodra u een tweede internetverbinding heeft moet deze wel werken op het moment dat de hoofdlijn eruit ligt. Gaat u met stekkers steken of belt u uw systeembeheerder die dit voor u komt doen? U snapt dat deze ook niet binnen 1 minuut bij u op locatie kan zijn. Waarschijnlijk werkt niet alles vloeiend nadat de kabels zijn omgezet. Zorg voor een gedegen plan met primaire en secundaire processen zodat u inzichtelijk heeft wat wel en niet werkt.

3: Een Cyberaanval legt uw totale netwerk plat.

systeembeheer-radsomeware

Het zal u niet ontgaan zijn dat cybercriminaliteit slimmer wordt. Het komt ook steeds vaker voor en het gaat nooit meer weg. Het is de grootste nachtmerrie voor u als bedrijf en zeker ook voor uw netwerkbeheerder. Vaak krijgen wij de vraag om het op te lossen omdat over dit scenario niet is nagedacht door de huidige netwerkbeheerder. Na een aanval worden de meeste smoesjes verzonnen om de aansprakelijkheid te verleggen naar u als bedrijf. “U wilt niet investeren in betere antivirus.”, “Remote back-up is te duur”.

U heeft nu de kans om dit voor te zijn. Gebruik deze dan ook!

Het is niet eenvoudig om “ransomware” altijd tegen te gaan. Ook de best beveiligde bedrijven worden de dupe. Een juiste back-up is in de meeste gevallen de enige oplossing. PUNT!

4: Het vertrouwen met uw ICT-partner raakt beschadigd voor uw systeembeheer.

Wie kan er bij uw data en stelt u zich eens voor dat een discussie ontstaat over een factuur van € 10.000. Wat is de impact indien een systeembeheerder u buitensluit of uw wachtwoord aanpast? Ook dit scenario komt zelden voor en vertrouwen is de sleutel tussen u en uw systeembeheerder. Een oplossing kan zijn dat een document wordt opgesteld zodat de primaire processen beschreven zijn inclusief wachtwoorden. Hiermee kunt naar een andere automatiseringspartner die u direct kan helpen met de juiste stappen.

5: Uw website is gehackt en al uw bezoekers komen op een alternatieve website.

“Fishing”: niet alleen banken en creditcardmaatschappijen hebben hier last van. Banken en financiële instellingen hebben afdelingen vol met applicatiebeheerders en netwerkspecialisten om dit soort aanvallen tegen te gaan. U als bedrijf waarschijnlijk niet; hierdoor bent u makkelijker doelwit. Ook hiervoor is een back-up strategie noodzakelijk. Ik durf te wedden dat u hier nooit over heeft nagedacht. Denk ook na over de impact indien uw website offline gaat. Heeft u ergens een lokale kopie waar u zelf de beschikking over heeft? Het laatste punt van aandacht is ook uw domeinnaam. Zorg ervoor dat u als eigenaar met uw e-mailadres geregistreerd staat. Indien iemand uw domeinnaam claimt dan is uw website niet meer van u, waardoor uw email niet meer aankomt

Conclusie

Het zijn een klein aantal punten die grote gevolgen hebben voor iedere organisatie indien er niet over nagedacht is. Uiteraard is dit een greep uit de punten die op orde moeten zijn. Vaak klinken deze logisch, maar worden niet altijd goed of nauwkeurig uitgevoerd. Met de gratis intake controleren wij uw netwerk op meer dan bovenstaande punten.

Neem vandaag nog contact met ons op om u te verzekeren van een veilig netwerk.